De student die wél door wil stromen

Het relaas van een bezorgde bewoner die met de plannen van de SSH de Utrechtse woningmarkt op moet: 

Via een nietszeggend mailtje van de SSH las ik op de website van BoKS tot mijn schrik over de plannen van de SSH om het campuscontract uit te breiden voor de stadspanden en zelfstandige woningen. Bij iedere hospiteeravond wordt door de hospitant de vraag gesteld: “jullie pand heeft toch geen campuscontract hè?!” Tot nu toe hebben we iedereen kunnen geruststellen: wij zijn nu nog de enige ‘veilige haven’ voor de net afgestudeerde/afstuderende. Zonder de stadspanden kan je als 25-plusser wel vergeten qua woning. Je bent het studentenhuis waar je al die jaren met plezier hebt gewoond ontgroeid, zoekt tot vreugde van je ouders heil in rust en regelmaat en begint je eerste ‘volwassen-mensen-baan’.

Uiteraard hoort daar ook een ‘volwassen-mensen-huis’ bij, maar die zijn in Utrecht onmogelijk te vinden. Mijn eerste salaris na mijn afstuderen bedroeg EUR 2000 per maand. Dit is ver onder het salaris van Jan Modaal. Hiervoor kan je onmogelijk een huis kopen. Eigenlijk hoef je met een salaris onder de EUR 40.000 niet bij de bank aan te kloppen. Gelukkig ben ik er in de twee jaar dat ik werk er wat op vooruit gegaan, zoals dat hoort bij starters, maar nog steeds verdien ik veel te weinig om te kunnen kopen.

Volgende optie dan: particuliere huur. Die drie woningen onder de EUR 800 voor 60 m² (want meer vragen we echt niet, we hoeven niet op 120 m² te wonen) die om het half jaar op de markt verschijnen zijn natuurlijk zo weg. Iedereen aast op hetzelfde. Een veelgehoord advies is dan: maar je hoeft toch niet in het centrum te wonen? Leidsche Rijn dan? Of Vleuten? Kijk voor de grap eens op een van de sites voor verhuur boven te huurtoeslaggrens. Als je daar Utrecht als zoekcriterium invult met een maximale huurprijs van EUR 800, krijg je op dit moment drie hits, die alledrie al verhuurd zijn. En dit is het resultaat van het woningaanbod van 24 top van NVM-woningmakelaars in Utrecht. Zoek je op Vleuten dan krijg je geen enkele hit onder de EUR 800. Maar gelukkig kan je voor EUR 1000 wel op 120 m² in Leidsche Rijn wonen….

De bank gaat ervan uit dat je een derde van je salaris aan hypotheek zou kunnen uitgeven. Dit betekent in mijn geval dat EUR 800 nog veel teveel is om aan huur uit te geven. Maar goed, als dat de enige mogelijkheid is, dan ben ik wel bereid er andere dingen voor te laten en die EUR 800 te betalen. Voor een huur boven die prijs (wat meer regel is dan uitzondering) zou je het alleen met z’n tweeën kunnen betalen. Nu maar hopen dat mijn relatie stand houdt, want zodra er een campuscontract wordt ingesteld voor mijn kamer, dan is de enige optie samenwonen… Wel een beetje zuur voor al die vrijgezellen in Utrecht die nóg meer in de penarie zitten.

Hopelijk kunnen bewoners iets met mijn ‘ervaring uit de praktijk’ en kunnen jullie de SSH overtuigen om deze belachelijke plannen stop te zetten, óf om nu meteen alle leegstaande (bedrijfs)panden om te bouwen en er zelfstandige appartementen van 60-70 m² van maximaal EUR 700 van te maken.

NB: alle prijzen zijn nog exclusief de gemeentebelastingen, waterschapsheffing, afvalstoffenheffing, energie, gas, water, internet en tv/radio.